Etusivu Toiminta Luonto Yhdistys Linkit

Raisionjoki

Raisionjoki virtaa Vahdon, Ruskon ja Raision kautta Turkuun. Raisionjokivarsi on kasvillisuudeltaan varsin monipuolinen.Parhaimmillaan Raisionjoki on hieno virkistysalue, mutta kuivina kausina vedenpuutteen takia joki muuttuu varsin pieneksi ojaksi.

Raisionlahti

Raisionlahden pohjukka on tärkeä lintujen kevät- ja syysmuuton aikainen levähdyspaikka. Pohjukkaa kiertää runsaan 3 km:n pituinen luontopolku (Uikkupolku). Sen varrella on lintutorni. Raisionlahden pohjukka kuuluu valtakunnallisesti tärkeänä lintuvetenä valtioneuvoston vahvistamaan lintuvesien suojeluohjelmaan. Osa Raisionlahdesta on vuonna 1984 rauhoitettu luonnonsuojelualueeksi.

--> Raisionlahden lintutornin tiirailuiltojen lajilistat

Tuulilanketo

Friisilässä verstaiden ja luontokoulun läheisyydessä sijaitseva Tuulilanketo on aikoinaan ollut laidunhaka. Katajakedot ovat tänä päivänä niin harvinaisia, että ne ovatkin nykyään rauhoitettuja luontotyyppejä. Tuulilanketo on merkittävä osa Friisilän perinnemaisemaa.

Laiduntamisen loputtua kedolle alkoi kasvaa harvakseltaan puita. Vuonna 2000 Pauli Rajala ja Tuuli Virtanen tekivät aloitteen ketoalueen entisöinnistä. He saivat kaupungilta luvan kaataa puut alueelta. Raisionjokilaakson luonnonsuojeluyhdistys on vuodesta 2002 lähtien hoitanut ketoa niittämällä. Sinne on niiton ansiosta saatu elvytettyä monia vanhoja ketokasveja kuten kissankelloja, mäkitervakoita, suolaheiniä, huopakeltanoita ja mm. lehtomaitikoita, joita tavataan lähinnä vain Ahvenanmaalla. Lehtomaitikka on mantereen puolella harvinainen. -> Tutustu Tuulilankedon kasveihin

Keto on luontokoulun välittömässä läheisyydessä ja luontokoululaisille se on ollut erittäin tärkeä oppimisympäristö. Läheisen Hulvelakodin vanhukset ovat löytäneet kävelyretkillään tiensä kedolle. He eivät niinkään pysty kulkemaan kallioalueilla, mutta kedolla he voivat poimia kukkia ja nauttia luonnosta. Luonnonsuojeluyhdistys on tavannut järjestää kesäkuussa luonnonkukkien päivänä kasviretken, jolla raisiolaiset saavat tutustua kedon kasveihin.

Lyhennelty Helena Lehtosen jäsenlehteen 1/2007 kirjoittamasta jutusta

Ruskon maalaismaisemat

Yhdistyksen jäsenlehdessä julkaistiin syksyllä 2006 Taina Syrjämaan kirjoitus Maalaismaisemasta LogiCityyn? Ruskolaisen maiseman menneisyydestä ja tulevaisuudesta. Taina Syrjämaa on Ruskolla asuva historian dosentti ja Turun Historiallisen Yhdistyksen puheenjohtaja.
Kuva: Taina Syrjämaa.