Etusivu     Toiminta     Luonto     Yhdistys     Linkit          

Kevätretki 22.4.2006

Kevätretken kohteina olivat tänä vuonna Virttaankankaan seutu sekä Loimaan maatalousmuseo Sarka ja strutsitila Polar Strutsi. Retkelle osallistui 24 henkeä. Virttaankankaalla perehdyimme erityisesti alueen geomorfologiaan ja pohjavesikysymyksiin oppaana toimineen Joni Mäkisen johdolla. Taivaalla ei tainnut koko päivänä näkyä pilven häivää, joten hyvän päivän valitsimme retkelle. Alla kuvia retkeltä: napauttaessa saa näkyviin suuremman version.

Alastaron Myllylähteellä (Katso sijainti kartalla)

Alastaron Myllylähde on Pohjoismaiden suurimpia lähteitä, ja Pyhäjoen alkupaikka. Pyhäjokea pitkin Säkylänharjun suodattamat, Myllylähteeseen purkautuvat vedet kulkevat Pyhäjärveen. Alueella on lirikaivoja, joihin kävimme tutustumassa: savikerroksen läpi työnnettyä putkea pitkin pohjavesi nousee ylös omalla paineellaan.

Kaksi ylintä kuvaa: Marja Hietala, muut kuvat: Tuula Terä.

 
 
 
 
 

Porsaanharjun näköalapaikalla (Katso sijainti kartalla)

Virttaankankaan - Säkylänharjun alueella on näkyvissä paljon jääkauden aikaisia ja sen jälkeisiä muodostumia: itse harjualue on muodostunut mannerjäätikön sulamisvaiheessa noin 11 000 vuotta sitten kahden jääkielekevirran väliseen saumakohtaan. Jääkauden jälkeen Porsaanharju oli ensimmäinen näillä main paljastuva saari. Jos olisimme niihin aikoihin katselleet maisemia harjulta, edessä olisi auennut laaja ulappa, ja lähimmät maa-alueet olisivat olleet Saksassa asti. Virttaankankaan tasanne puolestaan on muinaisen Itämeren rantakerrostumaa.

Säkylänharjulla oli sen verran lunta, että siellä vielä näkyi hiihtäjiä. Maisemat Porsaanharjun näköalapaikalla olivat komeat, ja monet meistä päättivät tulla tänne uudestaan hiihto- tai patikkaretkelle. Satakunnan rajalle ja sotilasalueelle on täältä vain parinsadan metrin verran matkaa.

Alin kuva: Marja Hietala, muut kuvat: Tuula Terä.

   
 

Suomen Maatalousmuseo Sarassa Loimaalla

Kuvat: Marja Hietala.

 

Polar Strutsi -tilalla Loimaalla

Ylin kuva: Tuula Terä, kaksi alimmaista: Marja Hietala.

Strutsit saivat olla ulkona lintuinfluenssavaarasta huolimatta eläinlääkärin erikoisluvalla.